Geruchtmakende Coronavirus niet in Suriname


Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid ontkracht beweringen als zou het Novel Coronavirus in Suriname zijn. “Er zijn geen vermoedelijke of verdachte en ook geen bevestigde gevallen van de geruchtmakende Novel Coronavirus gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid en ook niet bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg.”

In hetzelfde gesprek met Nationaal Informatie Instituut op 5 februari 2020, ontkracht ook microbioloog Ed Ijzerman de beweringen. “Ik begrijp de bezorgdheid, maar er zijn heel veel misverstanden over het virus.” Hij zegt verder dat er meer dan 30 verschillende soorten van het Coronavirus zijn. De meeste van ze zijn te vinden bij de dieren, terwijl vier soorten van oudsher voorkomen bij de mens. Deze vier zijn eigenlijk verkoudheidvirussen.  Deze komen voor in Noord-Amerika. Dezelfde virussen circuleren ook in Suriname.

“We hebben nu te maken met een nieuw virus, dat meer ziekmakend is. Het circuleert onder andere in China en heeft ook andere landen bereikt. Ieder land bereidt zich daarop voor, ook Suriname is zich daarop aan het voorbereiden, dat zich een geval kan voordoen”, aldus Ijzerman. De microbioloog zegt dat er op 5 februari 2020 een casus was, waarbij een patiënt verdacht werd met het virus besmet te zijn, omdat hij contact heeft gehad met een vriend die vanuit China overgekomen was. “We hebben de diagnostiek gedaan en het blijkt om een griepvirus te gaan en niet om het Coronavirus.”

Bij een tweede casus is wel een Coronavirus aangetroffen, maar dat is een van de 4 onschuldige verkoudheidsvirussen. “Deze soorten worden regelmatig aangetroffen. Er is geen enkele relatie met het nieuwe Novel Coronavirus.” In geval er een situatie van een vermoedelijke besmetting zich zou voordoen zal er gelijk actie worden ondernomen. “Op dit moment hebben wij in Suriname geen enkele patiënt gevonden die besmet is met de nieuwe Corona virus.” Ijzerman zegt dat influenza circuleert momenteel ook in Suriname, “dat betekent dat wij verschillende patiënten al hebben opgenomen met influenza.”

De volksgezondheid-directeur zegt dat de verschillende soorten van het corona virus meestal voor verkoudheid zorgen. Slechts in enkele gevallen kan het erg aflopen, dat kan het geval zijn bij risicogroepen. Zij roept personen om het verspreiden van fake nieuws achterwege te laten. “Geen paniek zaaien, want we kunnen u vervolgen daarvoor.” De directeur benadrukt dat als er een bevestigd Novel Coronavirus is in Suriname, dat ook bekend gemaakt zal worden door het ministerie. Het departement heeft maatregelen getroffen om zulke mensen op te kunnen vangen. Aan de samenleving vraagt zij alle hygiënische maatregelen die eerder bekend zijn gemaakt door het ministerie in acht te nemen. “Was uw handen of veeg het met een wegwerp doekje en gooi dat weg. Als u niest of hoest doe dat in een wegwerp doekje of in uw elleboog plooi, of in uw handen en was die vervolgens.

Health & Fitness News

Images may be subject to copyright.
Download our mobile apps and keep up to date with news, events, deals and search for businesses near you.

 


If you like what you read, follow us on Facebook, Twitter and Instagram to get the latest updates.

Recent Articles

April 05, 2020
Elke ondernemer vult gedragsregels COVID-19 anders in
Elke ondernemer vult gedragsregels COVID-19 anders in

De overheid heeft ook naar ondernemers een aantal gedragsregels gecommuniceerd. Zij vullen die naar eigen inzicht in. Het gaat dan vooral om het hanteren van social distance en hygiëne.

April 05, 2020
Overheid verdient niet aan statische beveiliging thuisquarantaine
Overheid verdient niet aan statische beveiliging thuisquarantaine

De overheid vraagt geen financiële bijdrage voor het plaatsen van statische beveiliging voor repatrianten in thuisquarantaine. Dit verduidelijkt Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van het NCCR en lid van het Nationaal COVID-19 Managementteam ...

April 05, 2020
Politie Albina neemt buitenboordmotoren van bootslieden in beslag
Politie Albina neemt buitenboordmotoren van bootslieden in beslag

De politie van Albina, bijgestaan door leden van het Surinaams Nationaal Leger, heeft in de vroege ochtend van zaterdag 4 april vijf buitenboordmotoren in beslag genomen. De in beslag genomen motoren zijn van bootslieden, die personen illegaal ...

April 05, 2020
Persconferentie COVID-19 nu drie keer per week
Persconferentie COVID-19 nu drie keer per week

De dagelijkse persconferenties van het Nationaal COVID-19 Managementteam (NCMT) zullen zullen niet meer dagelijks gehouden worden, maar drie keer per week en wel op de maandag, woensdag en vrijdag.

Get noticed online!
Boost your business or products with
targeted advertisement on our platform!

Download today!

Browse Categories

more categories

New Deals

Download our free apps

Your local & international business and travel app on the go!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Social Suriname is the largest digital guide for locals & tourists in Suriname!

Our logo and all related marks are registered trademarks of SoSu Interactive Advertising NV.
Please visit our corporate site biz.socialsuriname.com for more information on all our services.

We are a faith-based organization - 'As For Me And My House We Will Serve the Lord - (Joshua 24:15)'